čtvrtek 11. října 2007

SENILNÍ BÁBOVKA

Dneska jsem dostala nápad, že si osladím život. Ponoukla mě k tomu Zuzi s těma jejíma buchtama a koláčema.

Navštívila jsem místní pultovou prodejnu, co ji mám při cestě z práce, páč času není nazbyt a na lítání po městě dneska nemám náladu.

Krám byl kolem páté už solidně vybraný, vypadalo to tam jak za dob hlubokého socialismu, přesto jsem ještě získala dva rohlíky. Sladkého pečiva trvanlivějšího charakteru bylo v regále k dispozici ještě pár kousků.

Co bych si tak vybrala? Sbíhaly se mi sliny:-). Támhle poslední bábovka s krásnou bílou polevou...nebo že by biskupský chlebíček? Konkurz vyhrála na základě haló efektu lákavěji vypadající bábovka. Hezky se na mě smála z celofánového obalu, cena sice nebyla nikterak nízká, ale těšila jsem se, že si určitě pochutnám.

Paní prodavačka mou volbu pochválila, řkouc, že je moc dobrá, zákazníky často poptávaná. Mile jsem se na ni usmála a před placením se jala zkoumat datum minimální trvanlivosti.

Ejhle! Tady ho máme. Ale koukám... 10. 10. 2007.

"Tak dobrá volba, říkáte, hmm...není náhodou dneska už jedenáctého?", zvedla jsem tázavě zraky na prodavačku.

"Ale jděte! Ukažte... Jiřino? Jak je to s tím datumem vlastně?", domáhala se pomoci náhle pobledlá prodavačka před dalšíma deseti zákazníkama.

Jiřina přiběhla, prozkoumala obal, podívala se na kalendář...

"No jo, desátého. Ale to nevadí, však tomu nic není, bóže, jeden den! Koukněte, dyť je to v celofánu, tomu nemůže nic být!", šermovala mi tím žvancem před obličejem.

Možná že jo, možná, že ne, překazila jsem jí tržní transakci. Jednou jsem v tom krámě zakoupila bílý chleba po dni minimální trvanlivosti a ten byl obalený nejen celofánem, ale i pěkně rozbujelou zelenou plísní:-).

"Já tu bábovku nechci. Dejte mi něco jiného, u čeho ještě neprošla lhůta. Jestli teda máte", najednou jsem byla skeptická.

Kroutily se, přeházely půlku regálu s mufinama a svatebníma koláčkama, ale nakonec našly. Nebo si mě nakonec našel ten biskupský chlebíček. A já se nechám zlákat načančanou bábovkou! Chlebíček byl do 15. 10, tak jsem si ho vzala.

A hádejte, kam přišla ta senilní bábovka? Taky mufiny a svatební koláčky? Všichni po zákonité smrti? Zpátky do regálu. Jak jinak:-).

Však on si je nějaký hlupák koupí. 

7 komentářů:

  1. Já jednou dostal v jedné restauraci lehce nazelenalý biftek. I nechal jsem si zavolat pana kuchaře, řkouc o poněkud neobvyklém zabarvení toho kusu z vola. Ten vůl se se neobvykle zabarvil, blekotal ponejprv cosi o tom, že to dneska porážel (!), pak, že je to od omáčky, nakonec, že se tak to tak prostě někdy stane:-) a že dává krk, že je maso dobrý...
    tak ti vlastně nevím, proč jsemp si dal nakonec špagety :-) a měl je na účet podniku :-)

    OdpovědětVymazat
  2. to je taky smutny pribeh:-) ale vlastne jsi dopadl lip, nez ja! me nenabidli zadaco nic! chudak ten pingl...esli to byl velky podnik a on tam mel jenom roznaset jidlo:-) a tys v tom nemusel byt sam..mozna pak ubodal kuchare vidlickou:-D

    OdpovědětVymazat
  3. Jak jinak, než zpátky do regálu, žejo:) V takové chvíli lituju, že nemám legitku Čojky... Jiřina by asi zezelenala jako ten woodův biftek:)) Já bych bral biskupský chlebíček hned... už jsem ho neměl ani nepamatuju.

    OdpovědětVymazat
  4. Už jsem doma, Lex, z toho Ústí a jsem tak psychicky vyčerpána, že jsem snědla 6 průmyslových buchtiček s mákem. Ale zapomněla jsem se podívat jestli nejsou prošlý! Tak jsem s nimi spěchala! Už je pozdě....

    OdpovědětVymazat
  5. biskupsky chlebicek je hodne stara zalezitost, ale porad stejne dobra! jako maloco:-)

    OdpovědětVymazat
  6. ...žes jim to hodila na hlavu. Já jsem poměrně nedávno snědla jednoho pribináka, druhýho jsem nutila psovi a nechtěl ho, tak jsem ho sežrala taky, i když měl divnou chuť, a teprv poté jsem se na základě vnuknutí koukla na datum na obalu (prošlej) a otevřela třetí baleníčko, kde byla plíseň. Bílá, takže jsem si jí hned nevšimla.
    Ble-e-e

    OdpovědětVymazat
  7. s jogurtama to mam ja taky zkusenosti! obcas zelena i kdyz ma do data spotreby daleko:-) ovsem vrchol byl, kdyz jsem si jednou koupila krabicovy dzusik, hezky cerstvy a stoprocentni.. otevru, liju... a jako prvni z krabky vybehla pekne bila chlupata plisen!!;-) ee. dzusy uz nepiju:-)

    OdpovědětVymazat