středa 16. ledna 2008

JIRKA COBY KUŘÍ OKO

Mám já to ale štěstí na kolegyně.

Jedna je vášnivá kuchařka jídel dosud neznámých chutí a vůní a k tomu sběratelka předmětů totalitního režimu, kterými si zdobí pracovní místo a s láskou je dává jako vtipné dary svým známým. Ti se na ně tváří poněkud rozpačitě...

Tak třeba vím, že už obdarovala své blízké tituly jako Reportáž psaná na oprátce, Komunistický manifest a sbírkou básní Leninovy válenky. Mimochodem, pamatuju se, že z této sbírky jsem s jednou básní byla ozdobou Puškinova památníku. Všichni byli nadšeni, jen mě to nějak v jedenácti letech nešlo do palice, že mám přednášet o nějakých galoších, co v nich trávil celé dny Vladimír Iljič. Tak jsem tu báseň jako nechtě zkazila, abych s ní nemusela postoupit do dalšího kola. Páč postup byl jistý;-).

Druhá kolegyně je z jiného těsta. Je to zarytý Paroubkovec a její politická orientace vystupuje tím víc na povrch, čím víc současná vláda zavádí reformy všeho možného. A to samozřejmě s jediným důsledkem - všechno je dražší. 

"Budem platit u doktora," povzdechla jsem si vloni, když se začalo o reformě zdravotnictví mluvit.

"Ty volíš ODS, a máš to! Díky tobě a takovým, jako jsi ty, teď se můžem jít pást! Pěkně jste nám to všem zavařili", vřískala a mávala kolem sebe rukama.

Mimochodem, nikdy jsem nikomu neříkala, koho volím a zda vůbec k volbám chodím, i když je to moje občanská povinnost. Politika vůbec není moje oblíbené téma, čili se o ní v práci a nikde jinde příliš nešířím.

"Zdražujou máslo," posmutněle četla na idnes kolegyně kuchtička, už přemýšlející, co asi tak vetkne do svých kulinářských děl.

"Tak a to máte za to!", vyskytla se u nás v kanclu jako stín volička Paroubka a brunátněl jí obličej. "Kdybyste volili Paroubka, nic by se nezdražovalo a nemuseli bysme ani u doktora platit!".

A tak to u nás v práci vypadá obden. Docela nedávno tomu naše politička nasadila korunu, když jsem jí říkala, že se patrně bude platit školné. Ona má bohužel dceru ve věku, kdy za pár let by na vysokou mohla jít. 

"No tak to už přestává všechno. Je to všechno kvůli TOBĚ!", zavřískla a třískla za sebou dveřma, až se barák zatřásl v základech a praskliny na stropě se rozšířily;-).

Nevyvracím jí to. Páč je mi jedno, co si o mě myslí. S touto osobou je jakákoliv konstruktivní diskuse nemožná. Zbytečná ztráta času. Navíc - nemá mě ráda. Ani já ji, co si budu namlouvat. Je to člověk, s kterým si vůbec nesedím, ale musíme se holt v práci nějak snést. Konflikty řešit neumí, s lidma jednat taky neumí, ale práci, kterou má přidělenou, zvládá dobře. A je zodpovědná.

Akorát jí teda nesmíte šlápnout na Paroubka. To je totiž její kuří oko. Mimochodem, myslím, že je jedna z mála ženských, co Petře závidí, že se stala jeho chotí. Páč v jedné plamenné diskusi nám sdělila, že je to krásný chlap a že se jí moc líbí. A navíc - že je Jirka fajn;-). 

3 komentáře:

  1. Lexi, tak to seš ty, kdo za to všechno může? Že mě to nenapadlo dřív! :) ne, chi chi, dělám si jen srandu :) taky znám pár takových politických umělců, bavím se s nimi o čemkoliv kromě politiky, protože to prostě nejde :)

    OdpovědětVymazat
  2. Taky by si třeba moh vzít příklad z Paroubka a najít si mladší... aby soustranicky držel basu.

    OdpovědětVymazat
  3. neznám. Mě stačí jeden zástupce její domácnosti. Ale myslím, že kdyby jí vzal kramle, tak by se to s ní nedalo vydržet už vůbec...

    OdpovědětVymazat