pondělí 5. listopadu 2007

ŽENA BEZ KOŽENÉ BRAŠNY

Na to, že si Česká pošta, s. p., diktuje na trhu podmínky pro zákazníky, by si měla taky začít diktovat podmínky svým zaměstnancům.

Je v našem městě několik pošt. Poštovní úřednice jsou veskrze příjemné a nám, zákazníkům vychází vstříc. Ať mladá, nebo stará, tempo jejich práce je relevantní frontě na druhé straně bezpečnostního skla a výraz tváře přijatelný.

I zde však platí, že výjimka potvrzuje pravidlo.

Na hlavní poště za jednou z přepážek sedí odkvetlá žena neurčitého věku, vždy s rudě namalovanými rty a krásnými pěstěnými nehty. Tlusté prsty jí zdobí několik zlatých prstenů s barevnými kameny. O to nic. Potud by na ni mohl být alespoň přijatelný pohled. Jenže když sklouzete pohledem na její obličej, nabydete dojmu, že coby zákazník pošty jste pro ni obtížný hmyz, kvůli kterému ona se nepřetrhne. Ženská tam sedí nafouklá jak jedovatá ryba fuga a nepokoušejte se po ní něco chtít ,nebo pukne a začně prskat jed.

Stojím dneska o páté u jedné z přepážek, jako druhá v řadě a čekám. Ženská přede mnou patrně řeší nějaký zásadní problém, páč na svém fleku setrvávám víc, jak deset minut. Náhle vidím, jak od jiné přepážky, nabízející stejné služby, odchází jediný zákazník. Je tam volno, zaraduju se a přecházím. Za přepážkou sedí fuga. Blýskne po mě pohledem a hrabe dál v hromadě obálek, co jí předal kdosi přede mnou.

"Dobrý den," říkám.

Loupne po mě okem za brýlema a hrabe dál v obálkách.

"Prosím vás, mám tu jen jeden doporučený dopis s vylepenou známkou," usmívám se na ni.

Baba nereaguje.

Čekám.

Baba vytahuje ze šufla hrst papírových bankovek a začíná počítat. Úplně mě ignoruje!

"Paní, prosím vás, můžete mi vzít ten dopis?", ptám se už zvýšeným hlasem.

Fuga se ani neobtěžuje zvednout oči od bankovek, zato s heknutím zvedá svou tlustou prdel z úřednické židle a i s paklem bankovek se vzdaluje kamsi do zázemí pošty.

Naštvaně jsem shábla pitomý dopis a přesunula se zase dál. Když se mi konečně podařilo dopis odeslat, chtěla jsem se zajít poinforomovat k vedoucí pošty, koho že to ve svém úřadě zaměstnává a za jakých podmínek. Jenže vedoucí už nepremávala, tak nezbývá, než zkusit štěstí jindy.

Fuga už mi dávno pije krev, když na ni náhodou na přepážce narazím. Znáte muže s koženou brašnou? Dvě dávky? Zde lze nalézt analogii. Je to sice baba, navrch bez kožené brašny, ale dvě dávky by pro tu fugu byly sakra málo.

12 komentářů:

  1. ošklivý, zlý a zakomplexovaný, nevyleze z toho nic přijatelného. Když se ale setkají všechny najednou u jedné osoby, nečekat a pryč, nebádat, netvořit, prchat, třeba k jinému okénku.
    Na bloguje máme výhodu, že jeden z pojmů chybí, protože jsme všichni krásní a o zbývajících dvou pomlčím Hezký večer

    OdpovědětVymazat
  2. jo jen do nic.. tyhle paní co si myslí, že jsou něco víc, taky zboznuju :/

    OdpovědětVymazat
  3. a jake jsou ty dva dalsi? jako mladi a perspektivni?;-) no JISTE! pripoustim... mozna jsou tu nekteri i drive narozeni,ale s duchem teenagerovskym;-D

    OdpovědětVymazat
  4. Ten typ si dovedu zcela přesně přsdstavit, nazvala jsi ji hezky, tak básnícky...

    OdpovědětVymazat
  5. tohle je na našem maloměstě vyřešeno. Přijdeš, vybereš si z nabídky, mašinka vydá lísteček s čísílkem... A lidi ho ignorují, takže místp pošťaček, které si \"frekvenci\" určují jak se jim chce, jsou naštavaní zákazníci. Tedy já, protože nepředbíhám... Holt všude něco:-)

    OdpovědětVymazat
  6. Ty chodíš na stejnou poštu jako já, Lexulko, že? *smích*

    OdpovědětVymazat
  7. mozne to je!ale nepravdepodobne:-) spis to vypada, ze na kazde poste lze nalezt nejakeho klona;-D

    OdpovědětVymazat
  8. no to do naseho velkomesta este nedorazilo:-) a to je dobre! pac zatim si vzdycky muzu vybrat. az mi to hodi listek, nebude uniku...:-(

    OdpovědětVymazat
  9. ..by mě zajímalo, jaxe dnes žije poštovním skřítkům...

    OdpovědětVymazat
  10. Musím říct, že na poště kterou navštěvuji jsem se zatím pokaždé setkal s ochotnýma zaměstnankyněma :)

    P.S.: s tou fugou jsi to vystihla dokonale!

    OdpovědětVymazat
  11. tak ja bych o nasich postackach mohla taky psat eseje. babizny jedny. zacina to nasi dorucovatelkou, ktera neni schopna zazvonit a automaticky haze listky na baliky do schranky a pracovnicemi mistni posty konce. je to ustav docela velky, pracuje tam tak 10 krasavic. z toho 8 hubou a chudery posledni dve teda obsluhuji rvouci obcanstvo.. hruza a des..

    OdpovědětVymazat
  12. vsude stejne! divis se? ja ne! ceska posta je totiz MOLOCH!;-) a znamky muzou zdrazovat do aleluja,stejne cim dal tim min lidi posila dopisy... este nasadit poradnou konkurenci na baliky a uz tam muzou ty baby sedet v klidu samy a hryzat si nehty nudou:-) ve vypovedni dobe teda:-))a ÁDIJÉÉÉ!

    OdpovědětVymazat