čtvrtek 9. srpna 2007

NÁSTRAHY CHEMICKÉHO PRŮMYSLU

Po více než třech měsících jsem se konečně uvolila k dobrému skutku a šla jsem nabarvit Tamaře vlasy. Jednou za čas se takhle scházíme. Výhradně takhle. Chodím jí prostě barvit vlasy...

A za tu službu, jaký plat?

Ten, pro nějž hřeším, smí mě potýrat:-) doplnil by klasik. Já ovšem neinkasuju ani finanční ani jiné požitky.

Tak Tamara si hodně zakládá na tom, co si na hlavu dá. Vyhledává výhradně kvalitní přelivy, protože prý to nemá amoniak a nijak to neškodí vlasovému porostu. To schvaluju.  Já jsem si však taky dávala jen šampóny a vlasy se třepaly na hlavě hrůzou, na jaký jejich zástup padne každého dne los a ony se odeberou k zemi. Teď si jednou za čas  zacpu nos a nanesu na hlavu zelenou břečku z henny. Barva sice není až tak bombastická, jako ty chemické, ale zato nechává moje vlasy na pokoji a oni si kliďánko dál rostou a neopouštějí moji hlavu:).

Tamara vytáhla tubu s jakousi emulzí podivné barvy - vypadalo to jak průhledný švestkový dresing. Podala mi to, přehodila si před ramena ručník a prý začni.

Tak jsem začala. Při prvním nanesení jsem zalapala po dechu. Do nosu mě udeřil šílený, ale naprosto šílený smrad z čpavku! Malinko jsem zavrávorala, čímž se mi zároveň podařilo pokecat ručník a její luxusní, naštěstí černé tepláky, značky Adidas. Chtěla bych vidět, kdyby byly bílé, jak by fungoval Persil:). Pochybuju, že stejně, jak v té reklamě, kdy baba s hlavou černou jak viks, si zalíčí bílé triko a po vyprání po barvě ani stopy.

Zkoumaly jsme, zda barva nevyžrala na tepláčkách ďouru a pak si Tamara všimla, že se nějak motám, tak jsem jí řekla krutou pravdu.

„Cože?", divila se a honem se sháněla po krabičce.

„Jaký amoniak? Tady píšou, že je to bez amoniaku!", klepala na miniaturní nápis na krabičce. Ale už to taky zacítila. A zatřásla jí obava...

„Ty, nevíš, jestli je čpavek i v tom sajrajtu, co je na trvalou?", zeptala se opatrně.

„Nevím, asi jo, ono to líp drží", chechtala jsem se.

„Ty jo, mě po tom docela olezly vlasy...", už se vážně hrozila Tamara.

„Kašli na to, už to tam máš, co teď s tím", doplácala jsem jí zbytek fialového páchnoucího slizu na vlasy.

A mrkla jsem se pořádně na krabičku od barvy.

Přátelé, potvrdila jsem si, že není od věci znát z každého jazyka minimální slovní zásobu. On ten italský sajrajt měl na sobě italsky napsáno: OBSAHUJE AMONIAK. A český nápis tuto informaci negoval: NEOBSAHUJE AMONIAK. Tak pak si vyberte. V každém případě jsem Tamaru přesvědčila, že se jedná o klamání spotřebitele, takže zítra kluše do krámu s reklamací, i když nevím, zda něco vyřídí, když přijde s prázdnou krabičkou.

Takže s křížkem po funuse. Ale co. Může být ráda, že není na čpavek alergická, páč to mohlo být pěkně popořadě. Nejdřív křížek - a pak funus:-).

Na svou velkou chvíli ještě čekal v krabičce balzám po umytí vlasů, v sáčíčku! Vypadalo to asi tak, že sáček byl prázdný, pouze v jednom místě se dal nahmatat hrbol velikosti pětikoruny. Tedy nejspíš balzám mumifikoval. Ale zato pozor! Zadarmo dostal spotřebitel krém na ruce. Asi vzoreček. Taky v sáčku. Ten si chtěla Tamara, neznalá cizích slov, nenést na hlavu, páč si myslela, že je to ten balzám.

Chápu. Přece jen nebyl tak seschlý:-).

2 komentáře:

  1. No jo no, dovozci vedi na co cesi slysi. Je to ale hnus! A jak dopadla Tamara s reklamaci?

    OdpovědětVymazat
  2. no to ja fakt nevim.. od te doby jako by se po mile Tamare zeme slehla:-) jestli ona nechodi kanalama s tou svestkovou hlavou...

    OdpovědětVymazat