středa 13. června 2007

POSTESKNUTÍ

Tak jsem si dneska přečetla, jak si pan Motejl posteskl nad spoluobčany, kteří byli záludným Čunkem vyhnáni za brány města. Buďte v klidu, vážený. Ani tato internvence nezastavila příliv těch, jejichž počty se měly oním krokem snižovat.

V našem městě téměř každá mladice (vlastně nejen mladice, ale kdekterá, která je ještě schopna zplodit potomka) z tohoto etnika, dnes, kdy jsou rodičovské dávky poměrně vysoké, má kolem sebe pobíhající chumel dětí, jedno se veze v kočárku a jedno návdavkem čeká, až po devíti měsících spatří světlo světa. Nosí kalhoty značky GUESS, tenisky NIKE a trička ADIDAS. Dávno to nejsou všechno lidé, kteří se hrabou v popelnicích a berou vše, co by se jim mohlo hodit. Na Poschle stojí hodně aut, která byste tam nečekali. Některá z nich jsou hodně dobrá. Prostě ti lidi se nemají vůbec zle. A přesto si stále budou stěžovat. Neznám jediného, který by pracoval. Ale je to možná tím, že se s nimi nestýkám, takže nemůžu vědět, jestli pracují, nebo ne.  

Vím jen, že zaměstnaná matka samoživitelka se bojí jít na neschopenku, aby utáhla rodinný rozpočet po dobu nemoci a drtivá většina z těch, které pan Motejl obhajuje, na práci nikdy nesáhla a takovéto problémy vůbec neřeší.

Vím jen, že na poštu, v den, kdy se vydávají sociální dávky, se dostanete jen stěží. A hádejte proč.

Vím to, že se často večer nedá kvůli jejich veselicím spát.

Vím to, že když se některý z nich rozzuří, ostatní mu jsou raději z cesty. Při tom křiku by po vás šla husí kůže... Takže vím i to, proč se matky bojí večer nechat své děti venku. 

Občas to spíš vypadá, že ti chudáci jsme občas my, ti ostatní. A chyba? V sociálním systému. Bylo by efektivnější, kdyby se pan Motejl zabýval tímhle. Jak usadit žábu na pramen těm, kteří o normální výdělečný život nemají zájem. Aby ti, kdo vydělávají a zájem mají, na tom byli vždycky líp než ti druzí. A nezáleží, jakou mají barvu pleti. A pak, až by jim tady pšenka dokvetla, by možná konečně odešli sami. Někam, kde na tom budou líp. A nikdo by je ani nemusel nikam posílat.

3 komentáře:

  1. ale ženy svými dělohami.

    V Itálii to chtějí řešit \"vesničkami solidarity\", ale stejně jim to nepomůže:
    http://www.deniksip.cz/politika/ministr_cunek20070522.html
    Jediné řešení je zvýšení porodnosti u českých žen. Ty to však odmítají. Takže budoucnost je jasná.

    OdpovědětVymazat
  2. A to si neumí nikdo spočítat, že když tímhle způsobem rozhážem všechny prachy, co ještě ve státní kase zbyly, tak se nám do ní už NIKDY nic nevrátí?? Asi ne. Tak zachraň se, kdo můžeš. A kdo můžeš, tak nohy na ramena, někam, kde umí líp počítat..

    OdpovědětVymazat
  3. U nás v ČR bohužel funguje diskrimimace maruby. Spoluobčané co obyvaji luxusní obydlí na poschlé mají lepší životní podmínky než 80% obyvatelů panelových domů.

    OdpovědětVymazat