pondělí 30. června 2008

FRANTIŠEK NEDOBROTA

Potkali jsme dalšího Frantíka.

Byli jsme včera domlouvat dovolenou se známýma. Najednou koukáme, do pizzerky nakráčel v pionýrském šátku a v modrých kraťasech muž kolem čtyřicítky. 

Objednal si pizzu do krabičky. Donesli mu pizzu do krabičky. František vzal krabičku a sedl si s ní k zadnímu stolu. Mlsně se podíval po kuvertu. Otevřel krabičku a začal to na pizzu sázet: olivový olej, balsamikový ocet, kečup, chilli... zuřivě třepal nad pizzou sklenicema, až za chvíli pizza plavala v krabičce a sajrajt z ní protekl až na ubrus.

Uzřela to servírka: "Pane, co nám to tady provádíte? Nevidíte ten ubrus?", naštvaně odběhla pro talíř. František si na talíř dal pizzu i s krabičkou. Pizzu začal požírat.

Do pizzerie vešla prošedivělá žena a rozhlédla se lokálem.

"Františku!", rozběhla se k pionýrovi, "co to tady provádíš? Tady se nemůžeš tak chovat!", ometala ubrouskem kusy pizzy ze stolu na zem.

František Nedobrota, co přibyl do města patrně z blízké vesnice, spokojeně pokýval hlavou. Na posmutnělou servírku se bezelstně usmál: "Máte lžícu?"

"Lžíci? Bože, na co lžíci?", byla jak v Jiříkově vidění, ale kus příboru mu donesla lžíci. František zajásal, nechal pizzu pizzou a věnoval se pouze kuvertu.

Vypil půlku olivového oleje a celou flašku balzamikového octa.

"Pane, vždyť to bylo do salátů..." měla servírka slzy na krajíčku.

"To černé, to bylo dobré. Ale toto," ukázal na skoro prázdnou flašku olivového oleje, "tak to mi teda nešmakovalo..." a křepce odkráčel.

"Teda... mě by rozervalo...", hlesla servírka a sesunula se na židli mezi Františkovy drobky.

3 komentáře:

  1. nebyla to náhodou nějaká skrytá kamera? Chlápek, co vkráčí s pionýrským šátkem do pizzerie a ještě tam provádí taková pestva...? ;-)

    OdpovědětVymazat
  2. to nevim... ale soude podle toho, ze nikdo nevyskocil s mikrofonem a s usmevem, tak asi ne;-)
    ten satek mozna nebyl uplne pionyrsky.. ale byl rudy a mel ten klasicky uzel, co mi nikdy nesel uvazat:-)

    OdpovědětVymazat
  3. To neni možné. To se snad ani nemohlo stát. Já se teda snažím v restauracích nesmát nahlas ale toto bych asi neustál. To teda musel být masakr...

    OdpovědětVymazat