čtvrtek 2. července 2009

NENÍ UŽ TÉ VODY DOST?

Tak prý nám začalo léto. Už před pár dnama. Řečeno slovy klasika - tenhle způsob léta zdá se mi poněkud nešťastným.

Když není krize, je povodeň. Když není povodeň, je tak dusno, že se pomalu nedá dýchat a aspoň bouřka udeří několikrát denně. Už třetí den po sobě, chvilku po půl třetí, se likusák jako varování věcí příštích zatřepe v chatrných základech a hned nato se kolem rozzuří úděsná bouřka s provazama deště, skrz které prohlídneš jen na pár metrů. Včera se nad likusákem zkoncentrovaly asi tak tři bouřky. Blýskalo se a hřmělo v jednom kuse, pak zadul vichr a urvala se shnilá rýna a voda ze střechy nám začala valit do baráku. Pak začalo zatékat doprostřed chodby střechou a na podlaze se vytvořila kaluž přes půl chodby. Ňáká malá dírka ve střeše patrně, způsobená bleskem Ámosem, páč vloni se střecha spravovala a prý je „jak nová"!

Protože všude kolem byl děsný rachot, šla jsem se v zuřící bouři přesvědčit, jestli nám ta střecha neulítla a taky na řeku za barákem, jestli náhodou není třeba vyhlásit stav ohrožení.

Před vchodem po kolena vody. Kanály kolem řeky už vodu nebraly, tak děcka, osvětlené bleskama z temné  letní oblohy,  jezdily neohroženě ve vzniklých jezerech na kolech, z kterých čouhaly jen řidítka a sedlo..  nějaké varování s tématem blesk a vodivost vody za bouřky bylo naprosté házení hrachu na zeď... zula jsem boty a šla se podívat  na hráz... dlouho jsme si stěžovali, že je řeka skoro vyschlá... že v ní nejsou ryby. Taková strouha. A ejhle! Korytem se valil s hřmotem úplně jiný vodní tok. Hnědý a docela mohutný.. naštěstí ani zdaleka nedosahující hráze, která je několik metrů vysoká. Při představě, že by nám tohle vlítlo do baráku, jsem se rychle přesunula zpátky do kanclu, kde jsem skoro potmě, páč přestal jít proud, vyklidila přízemní trezor a prachy, ceniny a nejdůležitější papíry přesunula do vyšších pater skříní.

Do rána se voda do kanálů vcucla. Řeka v dvoumetrové vrstvě mlhy dál burácí, ale mezi cárama mlhy to vypadá, že opadává. Dneska je celkově zatím pohoda. Jen dvě malé bouřky a žádný déšť. A i kdyby... do řeky se toho ještě vejde... Máme to štěstí, že nás povodně nezasáhly a snad už to pro letošek ani nestihnou.

A lidi, co jste to štěstí neměli ... držte se.  Byť to nikomu nevrátí ani domov, ani majetek, natož zmařené životy, na povodňových kontech se vybralo už přes 30 milionu korun. Znamená to, že nejsme zas tak špatný národ, jak se občas zdáme být... Když vás pro tentokrá štěstí opustilo, přeji vám ho hodně do budoucna. 

Budete ho potřebovat.

2 komentáře:

  1. ale už jsem začínal hudrat. Snaživí Moraváci a Jihočeši, už mají plné sklepy a dvorky a tady jeden aby každý den zalejval okurky. Kytky ne, to zas trochu vláhy je. Byl jsem vyslyšen, včera odpoledne zabouřilo pořádně a taky spadlo pár kapek. Dnes to samé, jenom je ze dne na den víc nepříjemně, bo je teplo a vlhko.
    Když čtu Tvé řádky o burácejíci řece, nepočítám, že náš potůček bude někdy mimo jarné tání, v létě trochu naplněn. Já když pustím čerpadlo, tak z té vany, kde je ponořeno, do vsi neteče ani kapka. Takže ani o deci vody v potoce nepřibylo. Vždy říkám, že jsme tady trošku jiní v mnoha věcech a nemyslím to nacionálně.
    Omluva za tu délku a přeji Ti hezký večer

    OdpovědětVymazat
  2. diky za hezky koment. Snad uz bude pokoj.. i kdyz na dnesek zase hlasej... :-(
    najs dej!

    OdpovědětVymazat