sobota 25. dubna 2009

STACHANOVCŮM ODZVONILO

Dneska nadešel slavný den, kdy se obyvatelé pavlačáku sešli k jarnímu úklidu. Byť pozvánky lákaly k hojné účasti, ze 125 bytů, obývaných průměrně třemi obyvateli, před vchod v půl desáté přibylo patnáct lidí.

Vzhledem k počtu brigádníků se obavy o nedostatek nářadí  ukázaly býti liché. Utěšujíc se, že je aspoň hezky a nadávajíc si do blbů, drabali jsme mech a drny, hrabali listí naváté mezi baráky za poslední dvě pětiletky, posbírali jsme bordel pod pavlačema, kde se mimo jiné  daly nalézt několikery ponožky, u nichž počínal hnilobný proces, několik cích, obaly od šprcek, milióny vajglů a taky pět korun, což byla patrně odměna od ostatních obyvatel domu, co se přišli na pavlač mrknout, jak jim zvelebujem náš společný majetek. Našla jsem i jedny trepky, tak jsem je štítivě v gumových rukavicích hodila do pytle k ostatním pokladům. Za chvíli kdosi huláká, prý kde jsou ty boty! Jaké boty? Ty rozpadlé křusky?? Já ti dám křusky! Dej to sem! Takže  jedna rómka si je tam nechala větrat a teď byla po nich sháňka. Šla si je nakvašeně vytáhnout z pytle, ty špacírky a ještě mi nadávala, že je tam přece napsáno ŠÁRKA a to je její dcera, co tam taky náhodou byla s motyčkou se ukázat a to já bych přece mohla vědět. Tak teď už to teda vim. Fakt přišlo i pár rómů, co v našem domě zbyli. Teda vlastně rómek. Jejich chlapi si stoupli na pavlač a řvali: Margito, pořadně! Ať to nějak vypada! Ivano, poď domu vařit oběd, neni co žrat!

Tak Ivana s Margitu dohrabaly.

 

Zuzi, fotky zase nemám. Chemik byl pověřen zhotovením fotodokumentace a vybodl se na to, prý nás z pavlače nebylo vidět a jaxi se mu nechtělo ven mezi nás. Stejně moc nebylo co fotit. Pár blbů s motyčkami a hráběma. Starého dědulu, jak si křepce hodil na záda pytel s vydrabaným mechem a šutrama a nesl ho k popelnici, když to nikdo jiný nemohl zvednout ze země... čekali jsme s obavami, kdy začne kvílet siréna a dědka odvezou. Naštěstí to přežil. Je borec. Ne tak zbytek obyvatel. S cigárkem na pavlači se někteří bavili nad tím, jak nám to hezky jde... jiní v tichosti zaklapli dveře od bytu a smažili ven a někteří ty dveře zaklapli zevnitř a zamkli na dva západy.

Takže takto dopadl náš jarní úklid. Příště milánkové, bude uklízet firma. A to jsem zvědavá na ty ohlasy, když se to bude platit. To víte, my vám budem makat na vašem. Jiná doba!

Stachanovcům odzvonilo.

 

4 komentáře:

  1. Hezký Lexulko, jen ta účast, to je bída... že nejsou fotky neva, vylíčilas to tak barvitěj jako bych tam byla s vámi. Tak bych řekla, že před tou sametovkou jsme se na to těšili a ta práce nebyla to hlavní, hlavní bylo utužit vztahy v paneláku!

    OdpovědětVymazat
  2. No tak to nakonec dopadlo, jak jsi předpovídala:) Hele, nezoufej, příště se objeví firma, jak píšeš a pak bude zase tóčo na schůzi. Kecálisti, co nevezmou do ruky hrábě ni lopaty! ;-) Čoklová to doufám přežila:)

    OdpovědětVymazat
  3. Jarni uklid... miluju uklizeni - je to divny, ze? :)

    OdpovědětVymazat
  4. Tak to je jeden z důvodů proč bych nechtěl bydlet v paneláku. Firma je jak se zdá jediné správné řešení.

    OdpovědětVymazat